OM SAGA

Nacka VärmdöPosten

SAGA II

Beskrivning: Den här skivan är utgiven i en mycket begränsad upplaga på 500 exemplar. Christer Stålbrandt har åter samlat ihop originaluppsättningen av SAGA och spelat in dessa låtar i legendariska Studio Decibel med mästerproducenten Dag Lundqvist (Trettioåriga Kriget) bakom spakarna. Resultatet är svindlande bra.

SAGA föddes ur bandet NOVEMBER 1973 och gjorde en LP på Sonet 1974 och den LPn är inte bara en av Sveriges bästa, den är till råga på allt en superraritet som hela världens skivsamlare söker efter. Det här är som sagt uppföljaren till 1974 års mästerverk och SAGA visar verkligen vart skåpet skall stå. Det här är helt är makalöst bra. Soundet, tyngden, känslan, låtarna är som tagna rakt ur debutalbumets magiska värld.

 

Den 8:e Februari 2014 firar SAGA 40 år och kommer att framföra båda sina skivor LIVE på Bryggarsalen i Stockholm.

MISSA INTE DETTA UNIKA TILLFÄLLE!

Spåret "Som En Flod" kommer alla de som såg NOVEMBERS avskedsspelning på Kägelbanan att känna igen för den låten framfördes där. Här finns den nu i SAGAS tappning. Kort och gott, en extremt grym platta fylld av grymma tunga låtar i SAGAS magiska skepnad.

Olle Persson

Inte att förväxlas med det kanadensiska proggbandet med samma namn. De är ganska dåliga. Detta band är däremot schweinbra. Ni vet Christer Stålbrandt, han med den otroliga känslan för basriff och den fantastiskt fina rösten som sjunger/spelar i NOVEMBERr? Detta var hans sidoprojekt,

där han kände att han fick utlopp för en del av de låtarna

han skrev, men som inte passade med NOVEMBER.

Kan inte riktigt komma på hur jag skall beskriva musiken. I förhållande till NOVEMBER som är ganska skräpigt och bluesigt, är detta väldigt fint och proggigt. Nästan lite psykadeliskt.

Äsh, lyssna själva vetja.

Styckarn

Christer Stålbrandt som spelade bas och sjöng bildade efter NOVEMBER progbandet SAGA, som släppte en i mina öron lysande platta, med mer tidstypisk symfonisk rock. Ett samlarobjekt för oss vinylälskare, lyckades kapa hem ett fint ex för ett par år sedan.

Oakenshield

Reissue on Universal Records of this great Swedish gem feat ex. NOVEMBER member. Not as heavy as NOVEMBER, but far more progressive. Probably one of the best Scandinavian progressive albums ever, and this is very very very recommended !!!!!!!!!!

Record Heaven

Några kommentarer på progg.se : "En av de bästa plattorna som gjorts i vårt avlånga land. Finns inga ursäkter för den som gillar svenskt tung-gung från 70-talet att inte ha åtminstonde skaffat sig denna på CD."

Peter

 

"För mig är detta absolut en topp 5 platta. Det är en sådan oerhörd känsla i både musik och texter. Vackert och smärtsamt. "-

Jens

 

SAGA

När Christer Stålbrandts band NOVEMBER gick i graven nyårsaftonen 1972 så återvände Christer till det s.k. "jammargänget" på fritidsgården Tegelhögen i Vällingby. Här fanns Sten, Mats och Kenny. Tillsammans med Christer bildade de bandet SAGA.

 

 

SAGAS självbetitlade debutalbum gavs ut 1974 och musikaliskt gick SAGA i samma spår som NOVEMBER fast med mer smärta, lidelse och passion. Sedan 1974 har SAGAS platta jagats av skivsamlare världen över och är antagligen den mest efterfrågade och åtråvärda skivan som gavs ut 1974 Bryggarsalen

 

 

SAGA

February 8, 2014

 

Stockholm, SWE

Bryggarsalen

 

*Awesome gig, the band debuted two new song aswell as playing most of their debut album and all four songs from last years EP.

Christer Stålbrandt is truly a legend among legends, and the other guys in the band including guitarist extraordinaire Mats Norrefalk are mindblowingly tight. Probably the best “opening act” I have ever seen in my life.

livinginthepast.se

SAGA

Jag måste erkänna att jag är tagen på sängen.

Denna platta har jag aldrig hört tidigare så det blev en chansning.

Men jag är såld direkt. plattan är bra. Men det är lite för bra på något sätt

Plattan är en stark och bra sound likt NOVEMBER. Men det finns även lite lugnare partier.

Men samtidigt så blir man glad över när man hör den

Djävulens Läppar är ett mästerverk och ett utmärkt start på denna härliga platta

Gamla Goda Misstag är en lugn och skön härlig låt som kommer in direkt.

Önskebrunn är en lite tjatig men rätt ok Rocklåt som är poetiskt. Gitarrsolot där är helt makalöst gåshud direkt.

Soliga Barn är en rak och härligt kort rocklåt som spinner sig lugnt och stilla.

Jakten tillbaka är en akustiskt och lite tråkig låt men det blir bättre lite in i låten

Sång För Sylvia är en 1 min långt låt som känns lite meningslös på denna LP

Källardrottning är ett av dom starkaste låtarna på LP:n som blir bättre och bättre för varje gång

man lyssnar på den. En riktigt vacker och härlig tung låt

Ensamma Rum är en perfekt avslutning på denna LP. Grymt bra låt

 

Det enda man kan klaga på denna utgåva är att det bara finns för lite info om plattan hade gärna sett ett häfte med info och lite till.

Men i det stora hela så är jag nöjd Ljudet är helt makalöst och låter superbt.

 

Betyg 5/5

Upplagd av Reber Ali kl. måndag, april 29, 2013